ushi thailand

Herkomst

Home

Herkomst

Nieuws

Poezen

Katers

Kittens

Kastraten

Verhuisde kittens

In Memoriam

gastenboek

Links

Contact

 

 

Hoewel de Heilige Birmaan een van de meest geliefde en populairste kattenrassen is, valt over de oorsprong slechts weinig met zekerheid te zeggen.

Er zijn wel oude documenten, maar deze spreken elkaar soms tegen,vertonen veel hiaten en zijn vaak, als je verder zoekt, niet feitelijk onderbouwd. De lancering van het ras in de westerse wereld ging gepaard met de meest mooie, historische verhalen. Een van de bekenste is die van de tempelkatten, waar de huidige Birmaan van zou afstammen.

 

Tempelkatten

Lange tijd geleden leefden er in Birma witte katten in een tempel. Ze genoten speciale bescherming en verzorging van de priesters. Op een kwade dag werd de tempel aangevallen, en er volgde een bloederig gevecht waarbij vele gelovige omkwamen. Eén van de priesters was ten tijde van de aanval bij het beeld van de blauwoogige godin Tsunkyankse. Hij werd daar neergestoken en overleed. Maar voordat hij zijn laatste adem uitblies, sprong één van de tempelkatten op zijn lichaam, terwijl deze naar de beeltenis van de godin keek. De ziel van de priester ging op dat moment over in de kat, die van kleur veranderde. Zijn ogen werden blauw als die van de godin, en zijn oren, snuitje en staart werden donker. Alleen zijn voetjes bleven wit.

Volgens de legende zouden alle tempelkatten op het zelfde moment op deze manier `verkleurd` zijn. Er zijn verschillende versies van dit verhaal ; in een andere versie werd bijvoorbeeld de aanval afgebroken nadat de opstandelingen de transformatie van deze kat hadden gezien, uit angst voor de krachten van de godin.

 

i
© Natascha Bernard